“Ultrarunning begint in theorie daar waar het marathonlopen eindigt. Ultratrails zijn nóg veel spectaculairder en zijn stuk voor stuk unieke ervaringen. Uren of soms zelfs dagen lopen en racen in de volle natuur over avontuurlijk terrein of in de bergen. De hoogteverschillen, de onvoorspelbare weersomstandigheden en het ruwe terrein maken de fysieke én mentale uitdaging nog zwaarder. Maar de voldoening om na een ultraloop van 100, 160 of zelfs 250 km te finishen, is onbetaalbaar en vergeet je nooit.” - Erik Michels

Drive, focus, passie en avontuur

De drijvende kracht achter Sweet Spot Performance is Erik Michels. Erik is sinds jaar en dag een gepassioneerd ultratrail loper en allround buitensporter. De laatste jaren kreeg hij uit zijn omgeving steeds vaker de vraag om “ultra-advies” te geven. Met Sweet Spot Performance wil hij zijn ervaring graag delen. Intussen behaalde Erik verschillende sporttechnische en Business coaching kwalificaties: International Certified Personal Trainer (National Academy of Sports Medicine), ACSTH coaching certificatie. HRD academy Team coaching. 

Als Doctor in de Wetenschappen combineert hij een actief gezinsleven samen met zijn vrouw en 3 kinderen, een drukke job in een groot bedrijf én het lopen van ultratrails. Geen evidentie, maar een goed voorbeeld dat dit mits veel drive, bewuste keuzes, de juiste focus en veel passie best haalbaar kan zijn. 

Ultratrails & extreme running expeditions

Erik is zeker geen competitiebeest of iemand die heel veel wedstrijden loopt. Naast zijn deelname in de klassieke ultratrails in de Ardennen en iconische ultratrails in de Alpen zoals de UltraTrail du Mont Blanc (CCC, TDS en UTMB) stond hij wel reeds op het podium of eindigde hij in de top tien van o.a. Bello Gallico 80 km (1ste 2016; 3de 2017); Great Escape 160 km (2016 5de) en Legends Trail 250 km (2018, 6de) en was hij de eerste Belg die er in slaagde de Spine Challenger (UK 170km) te finishen (2017; 8ste). 

Daarnaast beleefde hij ook heel wat niet-wedstrijdgebonden loopavonturen zoals de poging om als eerste Belg de Bob Graham Round te lopen (2014), een loopexpeditie in Groenland (2018) of diverse loop-bivaktrips in de Ardennen. Erik was samen met polar explorer Dixie Dansercoer en ultraloper Christophe Vandewiele één van de bezielers van PolarRunningExpeditions. 

In 2021 won Erik samen met teamgenoot Lander Debrabandere als team Slow & Steady, de eerste editie van de Grand Trail du Pays de Mont Blanc (330Km en 26000 hoogtemeters). GTMB is een echte ultra avontuur over zeer technische terrein doorheen het Mont Blanc Massief dat enkel in teams mag gelopen worden in semi autonomie.

In 2019 was hij één van de drie finishers in de loodzware Esprit Montagne Invitational Extreme (2de). Dit event was een wedstrijd buiten categorie van 170 km en maar liefst 18000 hoogtemeters over zeer technische paden en smalle graatjes in de Franse Alpen die te zien zijn in het filmpje op de welkomspagina van deze site. 

Intussen begeleidde hij mét succes reeds verschillende atleten naar hun eerste finish in zware 100 mile wedstrijden of de overstap van naar het lopen van ultra trail. Op vraag van de Belgische ultraloper Karel Sabbe verleende hij in 2018 praktisch ultra advies tijdens Karel's voorbereidingen om een nieuw wereldrecord en Fastest Known Time neer te zetten op de 3500 km lange Appalachian trail in de US.

Als de coach van Team Belgium tijdens de Corona editie van Big Dog's Backyard Ultra 2020, was Erik vanop de eerste rij een bevoorrecht getuige van een stukje recent ultra geschiedenis met een driedubbele Belgische overwinning - Team Belgium won het Landenklassement - Karel Sabbe werd de nieuwe wereldkampioen BackYard Ultra 2020 en vestigde samen met "Assist" Merijn Geerts een nieuw wereldrecord (500+ km op 75 uur).  


Loopcoach gezocht voor ultrarunners en trailrunners?

Coaching voor ultrarunners en actieve professionals

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x